Matthijs Mali

ux architect, activator, pragmatic.

I love well designed products

← back to writings

Verhuizing & Robbeneiland

in: Travel - 08 June 2010

Vorig weekend is het er eindelijk van gekomen, ik was het al langer van plan maar telkens was het weer te slecht, vaarden de boten niet uit of kwam er iets anders voor in de plaats. Robbeneiland. Een klein eiland in de Kaapse baai dat gebruikt is als ligplaats voor schepen in de VOC tijd, het een isolatie eiland geweest voor lepra patiënten en de bekendste functie is misschien wel dat van gevangenis geweest. Er hebben allerlei politieke gevangenen gezeten en toen we aankwamen op het eiland werden we aan een voormalige gevangene voorgesteld. Benjamin. Benjamin is niet de minste geweest, hij vertelde ons uiteindelijk dat hij met een RPG-7 een benzinetankstation had aangevallen.

Hij was een explosievenexpert maar had een miscalculatie gemaakt en het projectiel boorde zich voordat het zijn doel had bereikt al in de grond. Hij werd opgepakt en gevangen gezet op Robbeneiland, waar hij tot de sluiting van de gevangenis heeft gezeten. Op het eiland is de gevangenis geheel in stand gehouden, we kregen een rondleiding door de verschillende secties en zagen de kleine cellen. Nelson Mandela heeft ook een flink aantal jaren in zo’n kleine cel gezeten, natuurlijk kregen wij als toeristen die cel ook te zien. Daar lagen het kleedje, de emmer voor ontlasting en de zonnestralen die door de tralies naar binnen schenen nog op zijn plaats. Iedereen probeerde even een foto te kieken van de cel, terwijl de andere cellen er exact hetzelfde uitzagen. Grappig :)

In het gevangeniscomplex bezochten we naast de cellen ook een grote keuken, met meerdere gigantische pannen waarin soep gemaakt kon worden, een wasruimte en de douches en toiletten. Daar was weinig speciaals aan eigenlijk.

Wat uiteindelijk het meeste indruk op me heeft gemaakt is toch wel de steengroeven vlakbij de gevangenis, volgens Benjamin werden de gevangenen daar te werk gesteld. Vele van de ex-gevangenen hebben daar oogschade opgelopen, doordat ze de hele dag zonder een bril of wat dan ook met stenen moesten werken waarvan de zonnestralen reflecteerden in hun ogen. Vlakbij die steengroeve was een grot, waar de gevangenen konden praten zonder bewakers vlakbij. Die bleven weg omdat er ook werd gepoept en geplast (ha-ha, ja echt!). Die grot wordt ook wel het eerste Afrikaanse parlement genoemd, omdat daar de plannen voor een nieuw Zuid Afrika zijn ontstaan.

Uiteindelijk hebben we het hele eiland gezien en zijn we weer op de boot terug gegaan. We konden aan de zijkant van de boot staan en hadden een prachtig uitzicht op Kaapstad en de Tafelberg, fantastisch om erbij na te denken dat hier de VOC vroeger langs vaarden en het als herkenningspunt gebruikten. Erg mooi!

Daarnaast zijn we verhuisd, we hebben de Bo Kaap verlaten en wonen nu weer in de Decolodge in Woodstock. Lekker een zwembad, pooltafel en voldoende leefruimte. Erg gezellig, zeker met alle mensen die daar nu voor het WK heen komen. Goed, tot snel maar weer!

- matthijsmali.nl